2013: ‘Wijsheid’

Met tweemaal een daverend applaus besloten we het seizoen 2012 – 2013. Beter hadden we het ons niet kunnen wensen: veel bezoekers en veel enthousiasme en complimenten. Op zaterdagavond 20 april 2013 een vrijwel volle zaal in Open Haven en de uitvoering op zondagmiddag 21 aprilWijsheid---Foto-10 2013 in De Verbeelding was al ver van te voren uitverkocht. Het koor en de solisten werden begeleid door piano, dwarsfluit, hobo en cello. De uitvoeringen werden vooraf gegaan door een inleiding door Harry Jaspers Focks. Na afloop werd er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om onder het genot van een drankje nog even na te praten.

Luister: 3. Dag kind
Dag, kind. Ik huil om jou,
ik lach met zwaar verkrampte kaken,

roep: ik vertrouw op jou.
Je zult het maken.

Ik fluister: ga nu maar,
ik heb mijn best gedaan.”

2012 – 2013: EEN NIEUW PROJECT

Op 10 oktober 2012 begonnen we met 51 deelnemers aan de repetities voor het seizoen 2012 – 2013: 46 koorleden en 5 man/vrouw begeleiding. We gingen aan de slag met het oratorium Wijsheid’: 16 liederen, afwisselend voor koor en solisten, onderbroken door gesproken teksten en met begeleiding van piano, dwarsfluit, hobo en cello. In dit oratorium wordt in poëtische taal en met liedteksten aandacht gevraagd voor de Wijsheid, waarover in Spreuken en Wijsheid  (apocrief) wordt geschreven. Teksten uit de bijbel verbinden de nieuwe liederen. Margryt Poortstra schreef de liedteksten en de muziek is van Geke Bruining. De koorboeken en de partituren zijn verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Intrada.


“De beelden heb ik opgeslagen,
die van de nacht en van het licht,
die van het woord en het gedicht,
van schone schijn en bange vragen.”

DE VERDIEPING: DE ZINGEVINGSBOERDERIJ 
Een vast onderdeel van de projecten is dat we ons een dag of een avond verdiepen in het thema van het seizoen. Geen zware kost, maar een combinatie van verdieping en ontspanning. Ditmaal deden we dat op zaterdag 9 februari 2013 met een bezoek aan de zingevingsboerderij van Carla Boven en Henk Kievit in Hattemerbroek. We hebben ons daar op een speelse wijze verdiept in het thema van het project en natuurlijk hebben we ook veel gezongen.
Kijk hier voor een verslag en foto’s.


“Geniet maar van de zonverlichte uren,
de wonderlijke alledaagsheid van bestaan,
leef in het nu, dat levenslang kan duren,
laat wat je zelf niet kunt veranderen toch gaan.”

DE ONTMOETING: COMPONISTE GEKE BRUINING 
Verbeelding-2012-14Nog een onderdeel van dit project: een ontmoeting met de componist om met hem of haar kennis te maken en om onder zijn/haar leiding te proeven van de muziek en te luisteren naar hun verhaal. Dit seizoen deden we dat met componiste Geke Bruining op zaterdag 24 november 2012 in ‘De Verbeelding’. Geke vertelde over de muziek van ‘Wijsheid’ en onder haar leiding zongen we uit het oratorium. Tussendoor werden we rijkelijk voorzien van koffie, thee, stroopwafels en pepernoten en we sloten af met een drankje.
Kijk hier voor een impressie en foto’s.

Luister: 13. Voor iedereen verstaanbaar
De wind van wijsheid rammelt aan de deuren,
zij waait zich krachtig dichte huizen in.
Wat niet verwacht werd, zal vandaag gebeuren:
een vlammend inzicht zorgt voor nieuw begin.”

DE DIRIGENT: BRAM STELLINGWERF
Boekpresentatie-aDirigent was dit seizoen Bram Stellingwerf en dat is ons uitstekend bevallen. Hij studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem. Naast zijn werk als docent muziek op een middelbare school was Bram ook actief als componist en regisseur van schoolmusicals, als dirigent en muzikaal leider van de Cantatediensten in Harderwijk en als organist van de PKN-gemeente in Zeewolde. Ook was hij tot 2010 vele jaren dirigent van het kleinkoor Caprice uit Harderwijk. In 2014 verscheen de bundel ‘Naar de psalmen’ met 150 antifonen van zijn hand. Lees daarover hier meer.

UITVOERINGEN:
Zondagmorgen 17 maart 2013: RK-parochie – Zeewolde
We lieten in de viering alvast een aantal liederen horen. 
Zondagmorgen 7 april 2013: Lucaskerk, Veldwijk – Ermelo
Het is inmiddels traditie dat we voorafgaande aan de uitvoeringen in Zeewolde gaan zingen op Veldwijk.
Zaterdagavond 20 april 2013: Open Haven – Zeewolde, 20:00 uur.
Zondagmiddag 21 april 2013: ‘De Verbeelding’ – Zeewolde, 15:00 uur.
Nieuw voor ons, maar erg geslaagd: een uitvoering in de ‘De Verbeelding’, met aansluitend een afscheidsborrel voor de deelnemers èn de bezoekers.

Met dank aan de Vermeulen Brauckman Stichting 
Dit oratorium is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vermeulen Brauckman Stichting. Zij geven steun aan projecten die zo onafhankelijk en ongebonden mogelijk teksten van de Bijbel zelf laten spreken. Het gaat om initiatieven waarin de Bijbel op verrassend nieuwe wijze naar voren komt en waarmee clichès worden doorbroken. De Stichting wil daarmee bereiken dat de Bijbel spannend blijft en een plaats blijft houden op onze culturele agenda. Kijk voor meer informatie op hun website: Vermeulen Brauckman Stichting.

DE COMPONISTE: GEKE BRUINING
Verbeelding-2012-15De muziek van dit oratorium is van Geke Bruining. Zij studeerde muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht van 1984 – 1989. Zij bekwaamde zich in kerk-muziek aan het Nederlands Instituut voor kerkmuziek. Aan het Sweelinckconservatorium van Amsterdam studeerde ze compositie bij Daan Manneke. Zij heeft kerk- en koormuziek uitgegeven bij muziekuitgeverij Intrada te Heerenveen.
Naast componiste is Geke ook dirigente. Het diploma koordirectie behaalde ze in 2008 aan het Gronings Conservatorium. In dat jaar werd ze ook aangesteld als cantor van de Grote of Jacobijner kerk in Leeuwarden. Ze is samen met Sjouke Bruining o.a. dirigent van de Ichtuscantorij en de diverse projecten van de Schola Liturgica. Deze stichting organiseert projecten voor zangers die in Anglicaanse kerken of kathedralen diensten willen zingen, verzorgt workshops over Anglicaanse liturgie en kerkmuziek en organiseert reizen van koren naar Engeland. Lees daarover  hier meer.
>
DE TEKSTSCHRIJFSTER
De teksten van dit oratorium zijn geschreven door Margryt Poortstra. Kijk op haar website www.margrytpoortstra.nl voor een uitgebreide biografie van haar werk.

Het projectkoor op 7 april 2013 in de Lucaskerk, Veldwijk - Ermelo.

Het projectkoor op 7 april 2013 in de Lucaskerk, Veldwijk – Ermelo.

De uitvoering in ‘De Verbeelding’.