Workshop met Geke Bruining

Zaterdag 24 november 2012
Het projectkoor heeft componiste Geke Bruining uitgenodigd voor een ontmoeting in De Verbeelding. Onder haar leiding namen we zingend het oratorium ‘Wijsheid’ door en vertelde zij welke teksten haar in het bijzonder inspireerden en waarom zij er deze muziek op schreef. Hieronder een impressie van de middag en een aantal foto’s.  

“Het was mooi. Dat was de conclusie tijdens de borrel na een middag oefenen met en luisteren naar Geke Bruining, de componiste van ‘Wijsheid’. Jammer dat nogal wat koorleden er niet bij konden zijn, maar voor de groep die er wel was, waren het inspirerende uren.

Geke vertelde tussen de zangbedrijven door hoe ze de muziek had gemaakt. Er vielen termen die we niet allemaal kenden, maar we begrepen daardoor wel de zorg die aan de compositie was besteed. Niets was aan het toeval overgelaten, overal zat een muzikale bedoeling achter.

De inhoud van de tekst sprak haar aan en ze vertelde hoe ze zich gegrepen had gevoeld door het lied waarin de voortdurende beweging van de zee wordt beschreven. Voor haar staat de zee symbool voor heiligheid en het hemelse, altijd aanwezig, niet gebonden aan onze tijd en ruimte. Vanuit die sfeer is ze verder gaan werken en heeft uiteindelijk die wijsheid in de muziek gestalte kunnen geven. Ze heeft er een afgerond geheel van gemaakt met ingetogen en meer uitgesproken delen, waarbij het thema uit het begin terugkomt in het afsluitende lied en oplost in het naspel van de instrumentalisten.”