Bezoek aan de Zingevingsboerderij

Zaterdag 9 februari 2013.
Een onderdeel van de projecten is dat we ons een dag of een avond verdiepen in het thema van het seizoen. Geen zware kost, maar een combinatie van verdieping en ontspanning. Ditmaal hebben we dat gedaan op zaterdag 9 februari 2013. Met 27 personen bezochten we die dag de boerderij van Carla Boven en Henk Kievit in Hattemerbroek. Margriet schrijft erover:
Hattem05
Het was een bijzondere dag in Hattemerbroek op de boerderij van Henk Kievit en Carla Boven. Bij aankomst stonden koffie en thee klaar met heerlijke, zelfgebakken koek. Op een ontspannen en warme manier werden we door Henk en Carla verwelkomd en door de dag geleid.  Het ochtendprogramma bestond uit een wandeling langs ‘levensparels’ en een kennismakingsronde, waarin iedereen iets kon vertellen over zijn/haar eigen naam. De groep werd in tweeën gesplitst en was beurtelings binnen en buiten bezig.

Hattem07Buiten was het koud, maar de zon kwam erbij en al snel genoot iedereen van de rustige sfeer op het platteland. Aan de hand van een gidsje met teksten om te overdenken stonden we stil bij de gevonden parels: die van God, aan het begin en aan het einde, van de stilte, de woestijn, de ontspanning, de liefde, de nacht en de hoop. Er was zelfs een boomhut op het erf, waarin je je met een paar mensen kon terugtrekken om in alle rust en vanaf een afstandje naar de omgeving te kijken.

ZingevingsboerderijBinnen, in de zithoek van de verbouwde schuur, kreeg iedereen de gelegenheid om iets over zijn/haar naam te vertellen. Zonder zwaar of diepzinnig te worden kregen we door de verhalen die aan onze namen verbonden zijn soms een verrassende kant van elkaar te zien. Er werd gelachen, maar er werd ook wel een traantje weggepinkt. Ontroerend en grappig, een beetje schrijnend hier en daar. Over het vernoemd zijn naar lieve personen, het daardoor verbonden zijn met een eerder geslacht, werd verteld. Maar er waren er ook die juist blij waren dat ze niet met hun naam gelinkt waren aan mensen van wie ze juist los wilden komen.

Hattem16Van tevoren was gevraagd iets mee te nemen, dat symbool stond voor wijsheid. Naast verschillende uilen en foto’s van personen die wijsheid verbeeldden was er ook iemand die een flesje water meenam: wijsheid als water in al haar verschijningsvormen, zich voegend naar haar omgeving, soms schuimend van woede, soms zo vlak als een spiegel. Op een tafel, als op een altaar, werden alle meegebrachte symbolen gezet. Iedereen kon zijn/haar eigen wijze spreuk op een tegel zetten en ontstond er langs de rand van de zaal een brede plint van ‘tegeltjeswijsheid’.Hattem08

De lunch was een feest op zich. We werden vergast op heerlijke broodjes met zelfgemaakte soep, salades en een keur aan sapjes en boeren(karne)melk. Even tijd voor rust en een gezellig praatje.

Hattem14’s Middags gingen we onder leiding van Henk zingen. Nadat de spieren waren losgehuppeld en gemasseerd leerden we een aantal liedjes, waarvan een aantal terugkwam in de korte viering waarmee de dag werd besloten. Rondom de symbolen van wijsheid die we hadden meegebracht en deze dag vonden, hebben we geluisterd, kaarsen aangestoken en gezongen.

Een zegenbede (tekst Andries Govaart) was het slotlied:
Dat je de weg mag gaan die je goed doet,
dat je opstaat wanneer je valt,
dat je mens mag worden in Gods ogen
en die van anderen.
Weet dat de aarde je draagt,
dat je gaat in het licht
en de wind je omgeeft.
Dat je de vruchten van je leven proeft
en gaat in vrede. 

Een aantal reacties van deelnemers:
Bedankt voor de hele leuke en zinvolle dag – Het was een mooie dag voor mij, heeft aardig wat bij me losgemaakt – Hartelijk dank voor de fijne dag. Goed om zo weer nader kennis te maken – Wat een mooie dag was het en wat ben ik blij dat ik daar aan mee mocht doen. Nog steeds is het nagenieten – Ik kijk ook met een fijn gevoel terug, het was erg boeiend om op zo’n andere manier met elkaar bezig te zijn – Enthousiast over deze bijzondere en waardevolle dag in Hattemerbroek: een dag om te ‘bewaren’.

Kijk voor meer informatie op www.zingevingsboerderij.nl

Hattem04Hattem10Hattem18