Kostbare BronnenEind september 2007 opnieuw aan de slag, ditmaal met een aantal liederen van het Nieuw Liedfonds onder de titel ‘Kostbare bronnen’. Het koor stond weer onder leiding van Jan Houtman, met Johanneke Bakker achter de piano. Het karakter van de liederen was heel afwisselend, net zoals de uitvoering: koorzang, soli, spreekteksten, samenzang en begeleiding van diverse instrumenten. Het projectkoor kende dit seizoen 31 deelnemers en we werden bij de uitvoering (naast Johanneke) ook begeleid door Ido Keekstra op orgel, Henny Drost op saxofoon, Erik Blijenberg op klarinet, Csilla Matyas op cello en Ariëtte Schats op dwarsfluit.

Teresa Takken
Teresa Takken

Hore mijn oor het ongehoorde,
dat ik bedacht ben op wat ik zie.
Onze monden: dat zij vrede roepen,
onze handen: dat zij troosten.
Dan zullen mijn voeten gaat waar liefde is,
mijn hart overvloeien van vreugde.”
(Juut Meijer)

De liedmiddag die niet doorging
Onderdeel van het project was een liedmiddag met Teresa Takken, één van de componisten. Helaas kon deze middag niet doorgaan omdat Teresa kampte met problemen met haar gezondheid. Eerlijkheidshalve moeten we er aan toevoegen dat het aantal aanmeldingen ook tegenviel, zodat het maar de vraag was of het doorgegaan zou zijn.

De uitvoeringen
In de loop van het seizoen bleek tijdens de repetities de muziek toch wel wat pittiger dan we in eerste instantie dachten. Maar iedereen hield vol en het kwam toch allemaal nog goed, zoals bij de uitvoeringen bleek.

Lukaskerk Veldwijk ErmeloDe eerste uitvoering was op zondag 3 februari 2008 in een bijna volle Lucaskerk op Veldwijk in Ermelo. Voor een aantal koorleden zijn de uitvoeringen in de Lucaskerk het hoogtepunt van het seizoen. Wat een heerlijk informele sfeer. Aan de enthousiaste reacties (zowel tijdens de uitvoering als na afloop) te horen, werd er door de meesten volop genoten (en door sommigen wat minder).

Op zaterdag 16 februari was de uitvoering in Open Haven in Zeewolde. Ongeveer 130 mensen (niet slecht, maar het hadden er wel een paar meer mogen zijn) kwamen luisteren en meezingen.

Carola de Vries Robles

Carola de Vries Robles

Carola de Vries Robles
Voor de uitvoering in Zeewolde hadden we Carola de Vries Robles van de >> LJGF, de Liberaal Joodse Gemeente Flevoland uitgenodigd. Zij vertelde ondermeer over vrouwen die in het Joodse geloof een kostbare bron zijn. Carola is actief in de beweging >> EAJG, ‘Een Ander Joods Geluid’.

Over de inhoud
Kostbare BronnenBijbelse verhalen blijven inspirerend voor zowel dichters als componisten en vormen zo een kostbare bron: een oude traditie opnieuw verteld in hedendaagse taal en opnieuw vormgegeven met muziek. In de bijbel spelen in de meeste verhalen de mannen de hoofdrol. In deze liederen is geprobeerd het verhaal van de vrouwen te laten horen. De teksten vertellen niet zozeer óver de vrouwen, maar laten hun gedachtegoed aan het licht komen, hun inspiratie, hun machteloosheid, hun kracht, hun godsverlangen. De teksten zijn gemaakt door diverse vrouwelijke dichters.

Tom Löwenthal

Tom Löwenthal

Over de componisten
Een groot deel van de teksten van dit project is op muziek gezet door Tom Löwenthal (1954). Hij studeerde koordirectie en is kerk- en theatermusicus. Hij werkt als dirigent en repitor bij o.a. het Nationale Ballet en de Nederlandse Opera. Daarnaast is hij dirigent bij de >> Dominicusgemeente in Amsterdam. Hij heeft veel teksten van Oosterhuis op muziek gezet.

Mariëtte Harinck

Mariëtte Harinck

Teresa Takken (zie foto hierboven) is theologe, componiste en zangeres. Ze is werkzaam als geestelijk verzorgster bij een zorgcentrum in Alkmaar. Daarnaast leidt ze workshops Zang, Beweging en Bezinning. Haar muziek is sfeervol, emotioneel en licht. Ze heeft een volledige klassieke zangopleiding en studeerde eveneens theologie.

Mariëtte Harinck komt uit een Hilversums gezin vol klassieke muziek. Zij studeerde op het conservatorium in Den Haag, gelijktijdig met Tom Löwenthal. Mariëtte zit in combo’s, speelt piano en richtte een eigen Big Band op, waarmee ze o.a. speelde op het North Sea Jazzfestival. Ze heeft inmiddels vele composities op haar naam staan, ondermeer in opdracht van het Nieuw Liedfonds.