2007: ‘Water en Vuur’

‘Water en Vuur’ vertelt het Exodus-verhaal over de tocht door de woestijn, maar het is ook een verhaal over onze tocht door het leven. Beelden uit de bijbel en uit de huidige tijd wisselen elkaar af in dit oratorium.

“Van groen en groei ontdaan,
op brandend zand,
waar water zich niet waagt,

waar wind niet zingt,
maar schraalt en schuurt,

de zon verzengt
en droogte duurt,

misschien, misschien juist daar.”

‘Water en Vuur’: elementen die in het verhaal over de tocht door de woestijn van het volk Israël een belangrijke rol spelen. De woorden staan symbool voor positieve, maar ook negatieve dingen, en lopen – gezongen – als een rode draad door dit oratorium. Dat is ook het refrein dat steeds terugkomt, wat door het koor, maar ook elke keer door de gemeente wordt gezongen.

Luister: Water met je twee gezichten 
Water met je twee gezichten,
spiegel met een achterkant,
dood of leven in je diepte,
redding of verloren land.

Water met je twee gezichten,
water uit tweestromenland,
zee van rust, natuurgegeven,
water met een overkant.”

In december 2006 begonnen we met het instuderen van het oratorium. Het is een werk voor koor, solisten spreekstemmen en musici. Bij de uitvoeringen werden we begeleid door orgel, piano, dwarsfluit, hobo en cello. Er namen in totaal 44 mensen deel aan dit project.

Luister: Slag na slag
“Slag na slag kreeg het land te verduren,
totdat het nauwelijks nog te besturen,
tot het vermurwd en verslagen was.”

DE UITVOERINGEN
We gaven uitvoeringen op 29 april 2007 in de Lukaskerk op Ermelo-Veldwijk en op 12 en 13 mei 2007, beide malen in kerkcentrum Open Haven in Zeewolde. Bij de middaguitvoering in Ermelo hadden we onverwachte concurrentie van het stralende zomerweerProjectkoor Open Haven (28 graden en dat in april), maar toch kwamen er nog circa 100 belangstellenden. De uitvoeringen in Zeewolde werden door zo’n 300 personen bezocht.

IKON – KRO – NCRV
Over gebrek aan belangstelling van buiten Zeewolde hadden we dit seizoen niet te klagen. Fragmenten van het koor en interviews met Margryt Poortstra waren te horen op Radio I bij de IKON (Musica Religiosa), de KRO (Het Klooster) en de NCRV (Schepper & Co).

Luister: Tomeloos
Tomeloos, dit vrij gevoel in de voeten;
we moeten wel dansen en vormen als vrouwen
een wervelend schouwspel,
het zand stuift in het rond.”

DE COMPONISTEN
De muziek voor het oratorium ‘Water en Vuur’ is geschreven door Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. De componisten zijn verbonden aan de Pepergasthuiskerk en het Pepergasthuiskoor in Groningen. Ze maken niet alleen muziek, maar ze zijn ook cantor en muzikaal begeleider van dit koor.

Het Pepergasthuis is de thuisbasis van de OVG, de Oecumenische Vieringen Groningen, een open en levendige geloofsgemeenschap in de binnenstad van Groningen. Elke zondag is er een viering waarin veel ruimte is voor nieuwe liturgische vormen.

Luister: Schreeuw naar God
Ik schreeuwde: o God, luister dan toch,
red mij, ze jagen me op, ze zijn me te machtig.
Ze sluiten me in, God, haal me hier uit.”

Bekendheid verwierven de componisten met name door hun oratoria met teksten van Marijke de Bruijne. Daarnaast hebben ze ook veel ‘losse’ liederen op muziek gezet, zoals teksten van Herman Verbeek, Margriet Poortstra en Michael Stehouwer.

Ze schrijven over het algemeen melodieuze muziek, die niet moeilijk in te studeren is. Dat komt mede omdat ze gericht zijn op de praktische uitvoerbaarheid in een viering, waarbij ook de gemeente een rol kan spelen
Anneke van der Heide
Veel van hun muziek verscheen ook op cd, zoals: “Als appelbloesem in de winter”, een kerstoratorium; “Als de graankorrel sterft”, een oratorium voor de 40 dagen tijd; “Aanwezig”, een oratorium voor Pinksteren; “Op wie wij wachten’. De meeste van hun cd’s en koorboeken zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Narratio. Het oratorium ‘Water en Vuur’ is verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Intrada.

DE TEKSTSCHRIJFSTER
 Lees over de schrijfster meer op haar website: www.margrytpoortstra.nl.

Luister: Een lamp voor mijn voet
Uw woord is een lamp voor mijn voet,
een licht op mijn pad.

Uw richtlijnen horen bij mij,
ze zijn de vreugde van mijn hart.”

Luister: Een mand van vertrouwen
“Toch hebben de vrouwen een mand van vertrouwen,
een kistje van hoop op het water gezet,
in godsnaam het leven uit handen gegeven
en daarmee de toekomst van sterven gered.”


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Klik op de afbeelding hieronder voor een verslag van de uitvoering

Zeewolde Actueel

 

 

 

 

Water en Vuur

Projectkoor Open Haven